Gelagat Mereka.

Assalamualaikum... hmm... Korang penah dengar lagu " Ku basuh luka dengan air mata tu x..?? Ala, yang kumpulan success tu nyanyi... kire nie lagu lama lah.. Tajuk lagu tu sebenar ye lebih kurang keadaan aku sekarang.. Nangis lpas tu biarkan luka tu baik sendiri.. Hmm... Pilu ye rasa hati... Tapi itu yang aku alami sekarang... Maaf kalau post aku kali nie maybe membuka aib orang...  Kita ada dengarkan... " Yang tua kita hormat-menghormati & yang muda di sayang-sayangi " hmm... Aku suka sangat kata-kata tu... tapi ape yang korang rasa if yang tua x hormat kita..?? Sibuk nak ambik tahu hal orang lain..?? Sampai hal dalam kain pon nak tahu..?? Hmm... Bak kata pepatah jugak... " Kain orang lain koyak nampak tapi kain sendiri koyak tak sikit pon dia perasan " & 1 lagi pepatah yang paling best... " Gajah seberang laut nampak tapi nyamuk kat tepi" hmm... hampeh... Sikit pon x nampak kan..?? Aku rasa tak perlu kot nak ambil tahu lebih2 hal jiran-jiran sebelah rumah.. Cukuplah sekadar sikit2 je... ambil tahu boleh sekiranya membawa kesan positif... tapi ape pulak makne ye.. bila ada orang lain atau tetamu dekat rumah... balik sahaja orang tu.. Dia pun mulalah memulakan soalan.. Bagaikan wartawan tak bergaji kan...?? Sampai orang di dalam rumah dia boleh menjeguk leher..?? hmm... tidak sopan sungguhkan..?? 

Hmm... Ingatlah manusia nie tiada yang sempurna tapi janganlah mengambil kesempatan diatas kekurangan & kelebihan seseorang itu.. Jagalah tepi kain sendiri sebelum mengambil tahu hal orang lain... Bukan tidak boleh tapi jangan lebih-lebih ye... sampai 1 masa orang tu akan rimas.... Maaf diatas post yang agak kurang mesra dari selalu... Sekadar meluahkan rasa di sini... Maaf ye... Yang baik datangnya dari allah s.w.t & yang buruk itu datangnya dari aku sendiri... 

4 comments:

Husnalyas said...

banyak-banyak bersabar tau. orang lain memang suke cari kesalahan kite sedangkan dia lebih teruk sebenarnya

Cik Aishah said...

@Husnalyas.. Thanks husna..:)

✿A I N A A✿ said...

setuju! sbb ena pernah kena dengan manusia yg suka sibuk dlm hal org ni... sakit hati! dah la suka menyebuk, lepastu tabur domba kat parents kita.. memang sangat sakai! huh!

Cik Aishah said...

@✿A I N A A✿... betul2... nie bukan didomba dekat parents tapi sibuk tabur domba dekat jiran tetangga lain..menyampah...